Agroliga prognozuje wysoką wydajność słonecznika
30.08.2013

Grupa spożywcza Agroliga, notowana na NewConnect prognozuje wysokie zbiory słonecznika podczas zaczynających się na jej polach żniwach w pierwszej połowie września. Wydajność tej uprawy może wynieść nawet 4,2 tony na hektar, czyli na poziomie zbliżonym do najwyższego w historii Spółki wyniku sprzed rokiem.

Prognozy wydajności uprawy słonecznika na Ukrainie w 2013/2014 roku marketingowym są spodziewane na poziomie 1,8 ton/ha. Ogólny zbiór nasion słonecznika na Ukrainie w roku bieżącym może osiągnąć 9 mln ton. Prognozy wydajności słonecznika grupy spożywczej Agroliga są bardzo dobre i znacznie przewyższającej średnią krajową. W 2013 r. Spółka oczekuje przeciętnej wydajności sięgającej 4,2 ton/ha z powierzchni 3008 ha. W roku poprzednim rośliny oleiste zajęły 2701 ha powierzchni, z których zebrano 11,8 tys. ton, a efektywność wyniosła 4,37 ton/ha.

- Taka wysoka urodzajność związana jest  z posiewem hybrydowych odmian firmy Limagrain z podwyższoną oleistością, które w zeszłym roku uzyskały wysokie wyniki, oraz użyciem technologii zasilenia mikroelementami – wyjaśnia Alexander Berdnyk, Prezes Agroligi. W 2012 roku świetnie zaprezentowała się eksperymentalna technologia nawożenia, która w tym roku została wprowadzona na całej powierzchni Grupy.

Dzięki sprzyjającym warunkom pogodowych w tym roku Spółka prognozuje wysokie zbiory co pozwala na optymizm w zakresie zaopatrzenia surowcem fabryki oleju. – Bardzo dobre zbiory pszenicy oraz prognozowana wydajność słonecznika pokazują, że z roku na rok robimy coraz większe postępy w zakresie efektywności naszych upraw. Wysokie wydajności naszych zbóż i roślin oleistych pozwalają nam również na osiąganie wysokich wyników finansowych i znacząco przybliżają nas do realizacji prognozy finansowej na ten rok – komentuje Alexander Berdnyk.