Agroliga liczy na dobre zbiory zbóż ozimych
04.07.2013

Grupa spożywcza Agroliga, zmierzająca na główny rynek GPW rozpoczęła na początku tygodnia zbiory zbóż ozimych. Dzięki zastosowaniu nowych technologii i odpowiedniemu nawożeniu, władze Agroligi oczekują bardzo wysokich wydajności upraw.

Prognozy plonów upraw Agroligi, znajdujących się w regionie Charkowa wskazują, że wydajność pszenicy ozimej będzie lepsza o ponad 27% niż w ubiegłym roku i wyniesie 4,5 ton na hektar (t/ha). Grupa zbiera pszenicę w tym roku z powierzchni 1790 ha (39% wszystkich zasiewów) o 11% większej niż w ubiegłym roku.

Spółka zaczęła też zbiory jęczmienia i rzepaku na powierzchni odpowiednio 910 ha i 460 ha. Oczekiwana wydajność jęczmienia to 2,6 t/ha, a rzepaku 2,2 t/ha. Agroliga oczekuje zakończenia żniw ozimych na przełomie lipca i sierpnia.

– Pomimo niekorzystnych wiosennych warunków pogodowych panujących w naszym regionie, liczymy, że ten rok będzie jednym z lepszych pod względem wydajności naszych upraw nie tylko w przypadku ozimych upraw, ale tez i jarych jak słonecznik i kukurydza. Spółka dzięki zastosowaniu nowych technologii minimalizuje ryzyko związane ze zmiennymi warunkami pogodowymi. Kładziemy m.in. nacisk na odpowiednią selekcję nasion, kombinacje nawozów, środków ochronnych, a także wiedzę rolniczą stosowaną przez największych światowych potentatów branży rolniczej – wyjaśnia Alexander Berdnyk, Prezes Agroligi.

Słonecznik, wykorzystywany przy produkcji oleju – kluczowym produkcie Spółki, będzie zbierany wczesną jesienią. W przypadku tej uprawy Agroliga prognozuje również wysoką wydajność z hektara.

Wydajność upraw ozimych tony na ha

Pszenica

4,5

Jęczmień

2,6

Rzepak

2,2

Nd*

*Spółka nie uprawiała rzepaku w ubiegłym roku.