Agroliga startuje z marką własną
Monday, 25 November 2013

Grupa spożywcza Agroliga, notowana na NewConnect zarejestrowała własną markę handlową ”Agroliga” pod którą będzie sprzedawać olej słonecznikowy, mleka i produkty mleczne. W pierwszym kwartale 2014 r. Spółka planuje uruchomić punkt sprzedaży w centrum Charkowa, w którym znajdzie się własna produkcja.

Na początku przyszłego roku Agroliga rozpocznie testową sprzedaż wyrobów pod marką własną. Próbna sprzedaż będzie dotyczyła mleka i produktów mlecznych. Produkcją wyrobów z mleka na zajmą się zakłady, z którymi Agroliga od dłuższego czasu współpracuje w zakresie dostaw surowca. Sprzedaż będzie realizowana w punkcie handlowym, znajdujący się w ścisłym centrum Charkowa.

Spółka będzie pozycjonować swoje produkty jak lokalny, ekologiczny wyrób i kierować je do średnio zamożnych mieszkańców regionu Charkowa – drugiego pod względem wielkości miasta Ukrainy. Władze Agroligi bazując na wynikach testowej sprzedaży podejmą decyzję o dalszych kierunkach rozwoju projektu. Docelowo firma chce wprowadzić również olej słonecznikowy pod marką własną.

Rozpoczęcie działalności w segmencie marek własnych jest konsekwencją naszych zapowiedzi w strategii ogłoszonej w połowie tego roku. Widzimy duży potencjał we wprowadzeniu lokalnych, ekologicznie czystych produktów w chłonnym regionie Charkowa. Dodatkowo, liczymy, że marki własne okażą się kolejnym istotnym czynnikiem wzrostu naszego biznesu może znacząco wpłynąć na poprawę marży Grupy – uważa Alexander Berdnyk, Prezes Agroligi. Spółka planuje realizować projekt wdrożenia swojej marki ze środków własnych.

Informacje o Agroliga Group:

Podstawowymi kierunkami rozwoju Spółki działalności jest produkcja oleju, zbóż i mleka. Grupa Kapitałowa Agroliga, zarejestrowana na Cyprze ma pięć ukraińskich spółek, w większości prowadzących działalność w rejonie Charkowa. Grupa wykorzystuje nowoczesne technologie produkcji rolnej i aspiruje do lokalnego lidera w produkcji oleju. W planach Spółki na najbliższe lata jest rozszerzenie pogłowia bydła mlecznego, zwiększenie produkcji oleju i zbóż. W 2012 r. przychody ze sprzedaży wyniosły 16,5 mln euro, natomiast zysk netto Spółki osiągnął 3,16 mln euro. Od lutego 2011 r. Agroliga jest notowana na New Connect.

Osoba do kontaktu:

Andrzej Szurek