Agroliga powiększa bank ziemi
Tuesday, 20 August 2013
There are no translations available.

Grupa spożywcza Agroliga, notowana na NewConnect podpisała wstępną umowę przejęcia ukraińskiej firmy, której bank ziemi wynosi 1600 ha. W wyniku tej transakcji Agroliga będzie uprawiała 9 tys. ha, co oznacza wzrost o ponad 20 proc. Pieniądze na przejęcie będą pochodzić ze środków własnych.

Finalizacja transakcji zaplanowana jest na styczeń 2014 roku, w momencie gdy Grupa zakończy badanie przejmowanej firmy oraz otrzyma stosowne pozwolenia z urzędu antymonopolowego. Za udziały rolniczego przedsiębiorstwa Agroligę zapłaci 960 tys. euro. Przejęcie zostanie w pełni sfinansowane ze środków własnych Spółki.

Przejmowana firma, podobnie jak inne gospodarstwa Agroligi, znajdują się w regionie Charkowa. Spółka, która ma trafić do Grupy zajmuje się uprawą zbóż i roślin oleistych na urodzajnych czarnoziemach, znajdujących się w Perwomajskom rejonie, Charkowskiego obwodu. Agroliga kupuje Spółkę wraz z maszynami rolniczymi oraz magazynem na zboże.

Przypomnimy, że w ciągu ostatnich 2 lat bank ziemi ukraińskiego producenta rolniczego zwiększył się o półtora razy. Władze Agroligi planują kolejne przejęcia. Do 2014 roku Spółka zamierzają zwiększyć bank ziemi do 12,7 tys. ha.

- Przejęcie nowych gospodarstw jest jednym z ważniejszych elementów realizacji drugiego etapu naszej strategii. Prowadzimy negocjacje związane z zakupem kolejnych gospodarstw, a do realizacji tych transakcji powinno dojść w przyszłym roku. W efekcie w 2014 r. planujemy wzrost banku ziemi do blisko 13 tys. ha. Prognozowane zyski na ten i przyszły rok pozwolą nam sfinansować te zakupy ze środków własnych.– podkreśla Alexander Berdnyk, Prezes Agroligi.