Agroliga zmierza na GPW i buduje regionalną grupę spożywczą
Wednesday, 12 June 2013
There are no translations available.

Agroliga zmierza na GPW i buduje regionalną grupę spożywczą

Agroliga, notowana na NewConnect spółka spożywcza działająca na Ukrainie planuje wejść do ścisłej czołówki dostawców żywności we wschodniej części kraju. Firma do 2015 r. zamierza zwiększyć o blisko połowę moce produkcyjne oleju, rozpocząć produkcję wyrobów mlecznych oraz zwiększyć bank ziemi do ponad 12 tys. ha. Na inwestycje w ciągu dwóch lat może wydać blisko 12 mln euro.

Zarząd Agroligi, zmierzającej na główny parkiet GPW, przyjął głównie kierunki rozwoju na lata 2013 – 2015 r. Zgodnie z uchwaloną strategią Spółka będzie budować regionalną grupę spożywczą operującą w trzech segmentach: produkcji oleju słonecznikowego, rolnictwa oraz produkcji mleka oraz wyrobów mlecznego. Dzięki realizacji planów na najbliższe lata Agroliga stanie się jednym z wiodących producentów żywności w regionie Charkowa – zamieszkanym przez blisko 3 mln osób.

Poniżej Spółka prezentuje główne elementy strategii na najbliższe lata.

Grupa będzie kontynuować rozwój segmentu mleczarskiego. Do 2015 r. Spółka zwiększy stado o 600 krów do 1400. Oprócz większej produkcji mleka Agroliga zamierza ruszyć z produkcją mleka w proszku oraz serów miękkich. Na początkowym etapie firma będzie zlecać tę produkcję zewnętrznym partnerom.

W celu zabezpieczenia dostaw surowca do przetwarzania Agroliga planuje zakup przedsiębiorstw rolniczych, dzięki czemu bank ziemi Grupy ma wzrosnąć do 12,3 tys. ha, o 36%. Spółka obecnie wdraża technologię nawożenia pozwalają znacząco zwiększyć wydajność upraw.

Firma planuje zwiększyć moce produkcyjne olejów z 55 tys. ton do 70 tys. ton do 2015 r. Docelowo Spółka chce posiadać 100 tys. ton. W ramach rozwoju segmentu tłoczenia oleju chce wdrożyć nowe technologie zwiększające rentowność tego biznesu, a w dłuższej perspektywie uruchomić linie do butelkowania produktu.

Przyjęta strategia rozwoju w naszej opinii powinna nie tylko wzmocnić pozycję rynkową Agroligi na rynku regionalnym, ale także pozwolić zarabiać w wysokomarżowych segmentach biznesu spożywczego. Wierzymy, że wdrożenie tych planów przełoży się również na wzrost wartości Spółki, a z oczekiwanej zwyżki skorzystają również nowi inwestorzy, których spodziewamy się wraz z przeniesieniem notowań Spółki na główny rynek GPW – uważa Alexander Berdnyk, Przewodniczący Rady Dyrektorów Agroliga Group. Spółka aktywnie przygotowuje się do wejścia na główny rynek GPW, a w procesie przeniesienia notowań wspiera ją Noble Securities